9 lipca do Mrągowa z całej Polski
przyjechali miłośnicy grillowania, aby wziąć udział w
drugim dorocznym The Barbecue Festival 2016. Westernowe
miasteczko Mrongoville zostało spowite zapachem
grillowanych potraw i wypełnione głodną wrażeń
kulinarnych publicznością. Tuż przed planowanym
rozpoczęciem rzęsisty deszcz wystraszył uczestników i
organizatorów, ale po kilkunastu minutach przejaśniło
się i impreza mogła być kontynuowana.
Na festiwalu odbywały się otwarte zawody w grillowaniu
prowadzone przez wybitnego kucharza - Łukasza Budzika
(znanego szerszej publiczności z programu Top Chef).
Początkujący mogli wziąć udział w szkole grillowania
prowadzonej przez wieloletnich praktyków. Można było
dowiedzieć się jak dobrać odpowiedni olej, gdzie kupować
i w jaki sposób przygotować składniki, co można
grillować i w jaki sposób oraz poznać mnóstwo innych
tajników przygotowywania potraw na ruszcie. Szkoła
cieszyła się największym zainteresowaniem. Przez cały
dzień powstawały najróżniejsze specjały, śmiałe
eksperymenty kulinarne, które następnie były kosztowane
przez publiczność. Widzowie otrzymywali również
książeczki z recepturami dań Barbecue (BBQ). Wszystko
bezpłatnie.
Impreza była doskonałym miejscem dla firm związanych z
branżą na promocję swoich produktów. Z mazurskich firm
nie mogło zabraknąć Majonezu Kętrzyńskiego - najlepiej
sprzedającego się majonezu wśród mazurskich żeglarzy.
Grillowaniu towarzyszyły liczne gry, występy i
prezentacje w stylu Dzikiego Zachodu... jak to w
Mrongoville.
Przygotowania do zawodów w
grilowaniu.