mazury.info.pl

STRONA GŁÓWNA
  • mazury.info.pl

  • ARTYKUŁ SPONSOROWANY

    EŁK - KULINARNA STOLICA MAZUR

    Mazury to region, który najczęściej kojarzony jest z miejscem idealnego wypoczynku na łonie natury, urzekającej swoim pięknem. Tymczasem nie każdy wie, że kraina tysiąca jezior obok licznych atrakcji może poszczycić się także bogactwem tradycji kulinarnych. 

    Swoją przygodę z odkrywaniem kuchni regionu proponujemy rozpocząć od Ełku - kulinarnej stolicy Mazur. To właśnie tutaj, nad brzegiem jeziora Ełckiego, w jednej z blisko 30 restauracji można skosztować lokalnych specjałów przyrządzonych według tradycyjnych receptur. Z pewnością niejednego turystę zaskoczy ich bogactwo. Kuchnia mazurska nie opiera się bowiem tylko na świeżych rybach. Często w jej ramach przyrządzane są dania z ziemniaków, dziczyzny czy darów lasu. 

    Ełk - Kulinarna Stolica Mazur
    Fot. R. Makarewicz

    Aby poznać wszystkie odmiany kuchni mazurskiej, warto wybrać się na letnie festiwale kulinarne organizowane w Ełku. Miasto proponuje aż cztery wydarzenia poświęcone sztuce kulinarnej regionu. W tym roku przepyszny maraton rozpoczął się 19 czerwca Konkursem o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. Lokalni restauratorzy konkurowali ze sobą serwując swoje najlepsze dania przyrządzone według starych receptur. Konkursowi towarzyszyła degustacja potraw oraz spotkania z gwiazdami kina i estrady, m.in. Bożeną Dykiel i Kevinem Aistonem. 
    Kolejną okazją do spotkania z kuchnią mazurską była Podróż ze smakiem, która odbyła się 25 lipca. I tutaj odwiedzający mogli spróbować tradycyjnych potraw, tym razem jednak podczas niezwykłej podróży zabytkową koleją wąskotorową. Na kulinarnych podróżników czekały również liczne konkursy, zabawy i koncerty. Dużym zainteresowaniem gości cieszył się także pokaz gotowania Dariusza 'Boczka' Gnatowskiego.

    Ełk - Kulinarna Stolica Mazur
    Fot. M. Kromarek

    W tym roku w Ełku obyły się zupełnie nowe imprezy. Jedną z nich była Frutti di Lago czyli Kulinarne skarby jezior. 8 sierpnia amatorzy słodkowodnych przysmaków mogli skosztować dań opartych na kulinarnych skarbach jezior. Swój kunszt kulinarny zaprezentował gość specjalny - Grzegorz Russak, który gotował również z członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - Warmia, Mazury, Powiśle. Dodatkowo najwięksi śmiałkowie wzięli udział m. in. w otwartym turnieju na potrawy z ryb przygotowywane w warunkach polowych (na grillu lub nad ogniskiem). Goście bawili się także uczestnicząc w turystycznym karaoke, wielu konkursach i przeglądzie piosenki turystycznej. 

    Ełk - Kulinarna Stolica Mazur
    Fot. A. Jaszkowska

    Wakacyjny cykl imprez zakończyła 5 września Fiesta Kartofella czyli swoisty Festiwal Kartofla, który był okazją do odkrycia kulinarnego potencjału z pozoru dobrze znanych ziemniaków. Spotkanie rozpoczęło się od przejazdu Ełcką Kolejką Wąskotorową z Ełku do Sypitek. Także i tym razem organizatorzy przygotowali liczne konkursy i koncerty. Głównym punktem imprezy był pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego i wspólne gotowanie wielkiego dania z ziemniaków. 

    Tradycyjna kuchnia i jej liczne odmiany to jeden z wyróżników mazurskiego regionu. Dlatego  podczas pobytu w krainie tysiąca jezior warto w pełni wykorzystać czas i okazję, by odkryć nie tylko urodę, ale i smak Mazur. Do kulinarnych odkryć Ełk zaprasza nie tylko w letnie dni!


    Kraina Pięciu Miast

    MAZURY.INFO.PL - KONTAKT

    (C) 2010 Copyright by mazury.info.pl