|
EŁK - KULINARNA STOLICA MAZURSwoją przygodę z odkrywaniem kuchni regionu proponujemy rozpocząć od Ełku - kulinarnej stolicy Mazur. To właśnie tutaj, nad brzegiem jeziora Ełckiego, w jednej z blisko 30 restauracji można skosztować lokalnych specjałów przyrządzonych według tradycyjnych receptur. Z pewnością niejednego turystę zaskoczy ich bogactwo. Kuchnia mazurska nie opiera się bowiem tylko na świeżych rybach. Często w jej ramach przyrządzane są dania z ziemniaków, dziczyzny czy darów lasu.
Aby poznać wszystkie odmiany kuchni mazurskiej, warto wybrać się na
letnie festiwale kulinarne organizowane w Ełku. Miasto proponuje aż cztery
wydarzenia poświęcone sztuce kulinarnej regionu. W tym roku przepyszny
maraton rozpoczął się 19 czerwca Konkursem o Chochlę Prezydenta Miasta
Ełku. Lokalni restauratorzy konkurowali ze sobą serwując swoje najlepsze
dania przyrządzone według starych receptur. Konkursowi towarzyszyła degustacja
potraw oraz spotkania z gwiazdami kina i estrady, m.in. Bożeną Dykiel i
Kevinem Aistonem.
W tym roku w Ełku obyły się zupełnie nowe imprezy. Jedną z nich była Frutti di Lago czyli Kulinarne skarby jezior. 8 sierpnia amatorzy słodkowodnych przysmaków mogli skosztować dań opartych na kulinarnych skarbach jezior. Swój kunszt kulinarny zaprezentował gość specjalny - Grzegorz Russak, który gotował również z członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - Warmia, Mazury, Powiśle. Dodatkowo najwięksi śmiałkowie wzięli udział m. in. w otwartym turnieju na potrawy z ryb przygotowywane w warunkach polowych (na grillu lub nad ogniskiem). Goście bawili się także uczestnicząc w turystycznym karaoke, wielu konkursach i przeglądzie piosenki turystycznej.
Wakacyjny cykl imprez zakończyła 5 września Fiesta Kartofella czyli swoisty Festiwal Kartofla, który był okazją do odkrycia kulinarnego potencjału z pozoru dobrze znanych ziemniaków. Spotkanie rozpoczęło się od przejazdu Ełcką Kolejką Wąskotorową z Ełku do Sypitek. Także i tym razem organizatorzy przygotowali liczne konkursy i koncerty. Głównym punktem imprezy był pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego i wspólne gotowanie wielkiego dania z ziemniaków. Tradycyjna kuchnia i jej liczne odmiany to jeden z wyróżników mazurskiego regionu. Dlatego podczas pobytu w krainie tysiąca jezior warto w pełni wykorzystać czas i okazję, by odkryć nie tylko urodę, ale i smak Mazur. Do kulinarnych odkryć Ełk zaprasza nie tylko w letnie dni! |
|