Grzybobranie - Mazury

->> mazury.info.pl <<-

STRONA GŁÓWNA
  • mazury.info.pl

  • GRZYBOBRANIE NA MAZURACH

    27 sierpnia 2006

    Po długotrwałej lipcowej suszy oraz minionym deszczowym ale ciepłym tygodniu w mazurskich lasach zaroiło się od grzybów. Wytrawni grzybiarze potrafią w krótkim czasie uzbierać nawet kilkadziesiąt kilogramów grzybów. Początkującym polecamy jednak zbieranie tylko kilku najbardziej znanych gatunków z atlasem lub jeszcze lepiej, pod okiem doświadczonego grzybiarza -  nie wszystkie grzyby są jadalne, a niektóre wręcz trujące.
    Z grzybów można przyrządzić setki smakowitych potraw. Prawdziwym rarytasem dla podniebienia jest np. popularny na Mazurach kotlet z kani (macrolepiota procera). Niestety kanię łatwo pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym (amanita phalloides).
    Grzybobranie to doskonała forma wypoczynku dla osób z wielkich miast pragnących wyciszenia i kontaktu z przyrodą. 
    Zbierając grzyby należy je ścinać nożem - nie wyrywać.
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach
    Rarytas kulinarny - Kania (macrolepiota procera)
    Wędrując po lesie w poszukiwaniu grzybów można czasem natknąć się na
    pamiątki po burzliwej i zawiłej historii Mazur.
    Grzyby na Mazurach
    Grzyby na Mazurach


    MAZURY.INFO.PL - KONTAKT

    (C) 2005 Copyright by mazury.info.pl